Počet zobrazení stránky

čtvrtek 14. dubna 2011

Kolečkáři a hvězdičkáři

Přiznávám, že vůbec nechápu současné průzkumy důvěry vládě.
Například průzkum SC&C pro Českou televizi, který byl zveřejněn ve středu 13. 4. 2011 jako by vůbec neobsahoval možnost zatrhnout "vládě věřím". Buď tam taková otázka vůbec nebyla, nebo by bylo zveřejnění výsledků tak ostudné, že to prostě nešlo.
Ještě více ale nechápu interpretaci názoru proč polovina lidí chce a polovina nechce předčasné volby.
Podle zamyšlení televiních reportérů a paní z agentury je to proto, že chtějí aby vláda pracovala.
Obávám se, že tohle je hodně "chtěné" vysvětlení.
Bohužel je mnohem pravděpodobnější, že polovina lidí prostě nevěří, že by se volbami něco změnilo.
Jsou zklamaní - podle svého tvrzení - z demokracie.
Nějak se jim nedivím. Zvláště potom, co konečně vyšly najevo důsledky kauzy Drobil, kterého se tak udatně zastával jak premiér Nečas tak náš nejvyšší kleptokrat.
Evropská unie na kterou se náš nejvyšší stále tak pohrdavě šklebí, totiž peníze jen neinkasuje, ale také rozděluje. Při takovém rozdělování chce ale záruky, že je dotyčná země neprošustruje za večírky a stranická mecheche. Kvůli Drobilovi (nikoli kvůli Michálkovi) se ale penězovod z EU směrem do naší republiky uzavřel.

Jak si můžete dohledat, není to poprvé, kdy se politici chovají jako zloděj, který vám kvůli autorádiu rozbije v autě čelní sklo.
Proč se to děje?
Protože nežijeme v demokracii, dokonce ani zastupitelské.
Než začnete protestovat, nechte mě abych to vysvětlil.
Teorie zastupitelské demokracie předpokládá, že si lidé vybírají hlasováním jakési vůdce pro určité účely. V podstatě svým hlasováním vytvářejí dočasnou vládnoucí elitu.
Pokud se na to podíváme z jiného úhlu, je jasné že jde vlastně o výběrové řízení na politické funkce.
Dobrá ale co jsou tedy vůbec politické strany?
Určitě vás napadne spousta důvodů proč musí existovat - zjednodušují orientaci v politickém spektru, podporují hlavní uchazeče. Pravděpodobně ale nenajdete jediný důvod, proč by měly být v politice zvýhodňovány, naopak je velmi mnoho důvodů, proč si na politické strany dávat dobrý pozor. Už T. G. Masaryk před stranami varoval, protože v nich viděl nebezpečí prorůstání korporativismu do státní správy. Volební systém založený na politických stranách třeba dobře snímá osobní zodpovědnost a rozmělňuje ji na zodpovědnost kolektivní. Samozřejmě že kolektivní vina je nesmysl, ale nesmysl je také kolektivní zodpovědnost. Když odsoudíte stranu nic se jí vlastně nestane. Je to jako když dáte pokutu magistrátu - zaplatí se ze společných peněz.
Takže ještě jednou: Co to je politická strana?
Původně byly politické strany prostě tlupy přívrženců které sháněly různými způsoby peníze na politickou kampaň a kterým hlavní persony později udělovaly prebendy jako odměnu za odvedenou práci.Samozřejmě už někdy v antice se ukázalo, že nejlépe se bere z toho čeho je hodně, tedy ze státního. A rozkrádalo se opravdu mohutně. Ano, už staří Řekové...
V principu nejsou dodnes strany jiné. Jen výměna přímé demokracie za nepřímou pár věcí zjednodušila a jiné usnadnila.
Tím se samozřejmě dá snadno vysvětlit, proč je prezidentem ekonom, když by to měl být politik, předsedou vlády fyzik, mninistrem financí chemik a ministr životního prostředí se bije v prsa, že bude za český průmysl dýchat. O mninistrovi školství a jeho poradcích darmo mluvit.
Samozřejmě tady nejde o to, že by někdo něco uměl, ale prostě o to že za pomoc straně vyfasoval trafiku (nebo fabriku). Jediná věc, která chrání ovčany před naprostým ožebračením je neschopnost těhle pánů navzájem se domluvit.
Naděje že by došli ke stejnému osvícení jako král Já 1, tedy že "na odbornou práci mají být odborníci", není v dohledu.
Samozřejmě, že tento systém není demokracie, nebo jste snad slyšeli, že by si někdo po vyhraném výběrovém řízení automaticky přivedl do  firmy také bandu kamarádů z moké čtvrti?
Asi ne viďte.
Ani z jiného úhlu pohledu to moc dobře nevypadá. Kdybyste si mysleli, že politické strany zjednodušují orientaci v názorech které zastávají, nesměli byste zároveň vědět, že jim tyhle názory často nevydrží ani přes noc. Nedodržování volebních slibů už dávno není prohřešek ale norma.
A argumentování pravicí a levicí? To by mělo být na veřejnosti k smíchu už od dob oposmlouvy, ale přesto se na něj vždycky někdo chytne. Naše strany se dávno neliší ničím jiným než emblémy na tričkách. Nechtějí moc, aby prostřednictvím jí něco konaly. Prostě jenom chtějí moc. Jako odměnu. Proto ty přepočty, proto bere vítěz vše.
Dávno nežijeme v demokracii.
Žijeme v infantilní soutěžní hře.

Žádné komentáře:

Okomentovat