Počet zobrazení stránky

čtvrtek 19. května 2011

Proč tolik pracujeme?

Zatímco naše vláda plánuje zavedení posmrtných důchodů mě nejde do hlavy úplně opačný problém.
Proč jsme krucinál v práci tak dlouho?
Jo, trávíme v ní předepsaných 8,5 hodiny + zpravidla cestu do práce, která nám sebere ještě tak hodinku nebo dvě.
Futurologické předpovědi varovaly pro rok 2000 s nadbytkem volného času, způsobeného asi tak dvou až  tříhodinovou pracovní dobou.

http://www.paleofuture.com/blog/2009/11/4/16-hour-work-week-by-year-2020-1967.html

Mimochodem, něco takového asi inspirovalo i vznik knížky Mechanický pomeranč Anthony Burgesse.
A to ještě stále máme hrozně daleko k "pracovnímu vytížení" třeba takových Sanů (bývalí Křováci, poušť Kalahari). Těm zabere práce 9 až 12 hodin týdně! Jo život sběrače býval z hlediska volného času poměrně komfortní, nikoli ubohý jak se to líčí v dobrodružných knihách.(Viz knihy J. Diamonda -Osudy lidských společností : střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel v historiiKolaps : proč společnosti zanikají a přežívají)
Civilizací jsme si v tomhle ohledu většinou spíše výrazně pohoršili - naše pracovní doba se výrazně prodloužila, až nakonec dosáhla délky mezi 12 a 14 hodinami v době průmyslové revoluce. Snižování délky pracovní doby vynucené odbory se ale už dávno zastavilo na oněch 8,5 hodiny a leckde se poslední dobou začalo i prodlužovat.
To všechno přestože víme, že rozumný pracovní výkon je člověk schopen podávat jen přibližně 5 hodin denně.  Hrubý výpočet, který říká kolik "hodnot" vytvoříme za hodinu snad může platit u výrobního pásu, ale jinak zjevně neodpovídá skutečnosti, že se náš výkon v průběhu dne mění.
V jiných zemích si toho ale už všimli.
Prvními vlaštovkami nového způsobu uvažování o práci jsou povolené odpočinky.

http://psychologie.abecedazdravi.cz/siesta-zlepsuje-pracovni-vykon

Je vcelku pravděpodobné, že kdybychom délku pracovního dne zkrátili a nikoli prodlužovali, výkonnost ekonomiky by (v rozporu s předpoklady) stoupla.


O tom, že denně přejíždíme do zaměstnání, které bychom stejně dobře mohli dělat on-line z domova snad zase někdy příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat