Počet zobrazení stránky

čtvrtek 6. října 2011

Veřejná diskuze o nové radnici na Praze 8

Byl jsem včera (19. září 2011) na jedné diskusi, která se odehrávala v zaprášených prostorách synagogy na Palmovce.
Ač nemohu podat nějakou souhrnnou informaci, podělím s es vámi o několik zajímavých postřehů.

1.) Na diskusi se nedostavil ani jeden zástupce ODS, což je strana občanská a demokratická asi jen podle názvu, protože na přijetí sporného projektu radnice křížené s obchoďákem měla největší podíl.

2.) Zástupci veřejnosti byli nesmírně kultivovaní, zvláště ve srovnání s účastníky televizních diskusí ale i ve srovnání s některými politiky.

3.) Zástupce TOP 09 Ing. Michal Šustr dokázal během debaty vystřídat snad všechny nepovolené řečnické úskoky - red herring (vyprávění o dětském hřišti), argumentum ad hominem (s Petrem Vilgusem a s vámi se bavit nebudu, protože jste takoví...), argumentum ad absurdum (to bysme jenom sekali trávníky), falešné dilema (buď je potřeba nová radnice nebo není - otázka ale zněla: Proč je tak drahá a kombinovaná se supermarketem?), kvalifikující jazyk, argumentum ad verecundiam (poradili jsme se s developery), lenivá indukce (městská část prodala byty, protože s nimi neumí hospodařit a protože neumí hospodařit s penězi, tak je investovala do křížence radnice a supermarketu a je si jistá, že je to správná investice), irelevantní závěr (nemůžete si myslet, že je stavba předražená, protože jste ještě nikdy neabsolvovali výběrové řízení), inkonzistence (jsem otevřený jakékoli diskusi, ale s vámi se bavit nebudu), obviňuje ostatní z nedostatku informací aniž dodává, že také na této neinformovanosti má svůj podíl, podobně vyčítá pracujícím lidem, že nechodí na jednání radnice ač ty probíhají zpravidla ve 14 hodin, kdy jsou všichni v práci. Fantazie! Být student, tak to nahrávám, na tuhle diskusi by se dala napsat nějaká hodně velká práce.

4.) V každé veřejné diskusi je "křikloun" - neoblíbená postava, která vykřikuje znenadání svoje názory jen tak. Nežádá zpravidla odpovědi, jen deklamuje. Vlastně mě potěšilo (i když ostatní asi ne) že si tuhle roli přivlastnil "enfant terrible" české archeologie doktor Jiří Waldhauser. Jeho "křiklounství" bylo tedy poměrně inteligentní. A rád jsem ho také asi po deseti letech zase viděl. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Waldhauser)

5.) Zástupce iniciativy Svět Hrabal jistě uklidnilo sdělení, že k demolici Automatu Svět dala MČ Praha 8 souhlas!

6.) Na webových stránkách MČ Praha 8 nejsou záznamy z jednání za posledních sedm měsíců, protože se údajně "za tu dobu nic významného nestalo"!

7.) Návratnost investice do podezřelé multibudovy je 27 let. Tedy déle, než trvala celá existence první republiky a delší doba, než jaká nás dělí od Sametové revoluce. Radnice z ní bude dostávat peníze, ale bude v ní platit nájem - může se tedy stát, že bude dostávat méně než zaplatí.

8.) Nikdo ze zástupců stran podporujících stavbu radnice křížené se supermarketem (TOP 09, KSČM, V8 a nepřítomná ODS) neumí vysvětlit, proč by do takových obchodů měli lidé chodit, když budou mít několik stovek metrů od něj další nákupní středisko a nedaleko stojí dvě další podobné stavby, které se ani nepodařilo zaplnit.

9.) Občanská společnost existuje! Viděl jsem ji, slyšel jsem ji a byl jsem příjemně překvapen!

10.) Závěr, který bych z toho udělal zní: Pokud strany ODS, TOP 09, V8 nebo KSČM dostanou v nejbližších letech finanční dar od developerské firmy nebo se prokáže jejich spojení s firmou jež bude místnosti nové budovy pronajímat, musí být okamžitě současní městští zástupci prosazující její stavbu žalováni za defraudaci!


http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/245134-radnice-prahy-8-se-prestehuje-na-palmovku.html
http://www.prazskenovinky.cz/zpravy/z-regionu/nova-radnice-prahy-8-bude-stat-na-palmovce/
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-domaci/142736/praha-8-ods-si-odhlasovala-radnici-za-miliardu.html
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-domaci/142736/praha-8-ods-si-odhlasovala-radnici-za-miliardu.html
http://praha.idnes.cz/praha-8-postavi-kvuli-nove-radnici-i-obchodni-centrum-pc2-/Praha-zpravy.aspx?c=A100918_1452648_praha-zpravy_ab
http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-cesko/c1-46535120-v-praze-vyroste-nova-radnice-nevi-se-jak-bude-vypadat-ale-cena-uz-je-znama

Vyjádření TOP 09 v roce 2010
http://www.naseosmicka.cz/aktualne/nova-radnice-prahy-8-investicni-projekt-mnoha-otazniky/

Žádné komentáře:

Okomentovat