Počet zobrazení stránky

pátek 13. ledna 2012

Kašlete na duby, sázejte jabloně!

Zřejmě pod vlivem Jeana Giona a jeho knihy Muž, který sázel stromy začali někteří mě známí i méně známí lidé při procházkách krajinou sem a tam vysazovat stromy. Nic proti tomu, je to jistě ušlechtilé, jen bych chtěl trochu zalobovat ve prospěch úplně jiných stromů, než jsou právě oblíbené duby. Máme totiž problém, kterého si málokdo všímá - přestárlé ovocné stromy.
Abych to vysvětlil - v dobách, kdy jsem ještě býval právoplatným trampem nebyl problém od léta až téměř do zimy načesat podél cest do kapes špendlíky, ořechy, višně, hrušky a jablka. Nevím, kdo je tam zasadil, ale musel to udělat už dost dávno.
Současná doba dutolebého komercionalismu bohužel sázení ovocných stromů jen tak na rozcestích nepřeje. Naopak přeje jejich kácení a nahrazování sklady nebo obchoďáky.
K pokácení samostatně stojícího stromu potřebujete vždy povolení - pokud není ovocný. Pro ně platí, že musejí mít ve výšce 1,3 metru nad zemí obvod kmene alespoň 80 cm, aby se jejich pokácením vůbec někdo zabýval.
Musím ale přiznat, že často nic jiného než pokácení nezbývá, protože mnohé z oněch jabloní, ze kterých jsme jako kluci trhali odrůdu "golden silnicius" měly určitě přes sto let. Dnes už jsou z nich vykotlané pahýly.
Přišlo by mi ale poněkud smutné, kdyby "český ráj to na pohled" zůstal bez svých plodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat