Počet zobrazení stránky

pondělí 14. května 2012

Kanada pravděpodobně neexistuje

Chci říct něco o globálním zpravodajství, tedy o tom, že neexistuje.
V ulicích Montrealu demonstrovalo 22. března na 300 000 kanadských studentů. Že jste o nich neslyšeli? O kolika z více než sto šedesáti demonstrací, které se v Kanadě udály v rámci boje proti zvýšení školného vlastně víte z naší „veřejnoprávní televize“? O kolika stovkách zatčených se v ní mluvilo? Ano, Kanada se, při současném plánu zdražování vzdělání v České republice, prostě nehodila a tak se sdělovací prostředky prostě tváří že neexistuje, jako předtím neexistoval Island, ještě předtím Nigérie a mnoho dalších.
Vlastně není divu, víte ona v naší televizi vlastně neexistuje většina zeměkoule. Dozvíte se sice že v hokeji při nájezdu tamtoho tamten všechno vychytal nebo že se někde narodila pěkná koťátka, ale nedozvíte se co se vlastně na naší planetě děje.
Nemám samozřejmě nic proti sportu ani koťatům, ale do normálního zpravodajského kanálu patří ze sportu tak zpráva o zahájení olympijských her ale rozhodně ne podrobný popis každého utkání a výsledky čehokoli včetně soutěže v kuličkách. O tom ať informují sportovní kanály.
Podobně pokud ona koťátka nepředstavují nějaký vědecký průlom, který změní život lidí na planetě, neměla by se vyskytovat ve zprávách ale v nějakém hobby magazínu.
Zpravodajství má obsahovat zprávy a zpravodajství ze světa má obsahovat zprávy z celého světa. Má informovat o tom co se na světě děje, a jak ten náš svět právě tenhle den vypadá.
Dávat přednost popisu hloupostí před snažením studentů v Kanadě je neprofesionalita a také zbabělost.
Proč se to děje? Kvůli lenosti, kvůli strachu z politiků a kvůli výběru. Ten poslední důvod je neobyčejně důležitý, protože je systémový. Zpravodajství se v současnosti dělají tak, že zpravodajci vyberou několik zpráv podstatných a doplní je méně podstatnými. Takhle snadno můžete ze zpráv vystřihnout i zprávu o konci světa. Nevejde se prostě do počtu „podstatných“ zpráv.
Bude k tomu docházet, dokud se budou „podstatné“ zprávy vybírat ze všech zpráv celé zeměkoule. Můj návrh proto je: Nedělejme to! Věnujme každé zemi na světě nějaký minimální čas. Pořád se sice budou do zpravodajství dostávat zprávy podstatné i méně podstatné ale alespoň budou o něco méně mezi sebou bojovat o čas.
Když se na naší Zemi podíváte, uvidíte v tuhle chvíli asi 196 nezávislých států, které ostatní země uznávají a asi 10 států uznaných omezeně. Vzhledem k tomu že USA a Rusko představují poměrně velké územní celky, mohli bychom i je chápat podle vnitřního rozdělení – USA jako 50 států a
Rusko jako 83 samosprávných celků. Je samozřejmě otázka, jestli podobně nerozdělit i Brazílii a Chille, to ale přenechám už na vaší fantazii. Jako příklad mi uvedené rozdělení stačí.
Je to 337 oblastí ve kterých se něco děje. Kdyby na každé z nich připadlo čtvrt minuty, dalo by to dohromady celkem 84 minut. I kdybychom věnovali každé zemi celou půlminutu vyšlo by to celkem na tři hodiny. Sám bych se ale přimlouval klidně za celou minutu pro jakoukoli zemi.
Byly by na to potřeba týmy pro každý kontinent, ale zvládnout se to rozhodně dá.
Že by to dalo moc práce a že by to bylo drahé?
Mě připadá drahé zpravodajství, které si nevšimne že na světě existuje Kanada. A pokud mi říkáte, že zpravodajci prostě nedokáží procházet zprávy ze všech zemí, tak se ptám: K čemu tedy takové zpravodajství „ze světa“ je? Čím se liší od jakéhokoli bulváru?
Víte nakonec by to možná přinutilo zpravodajce zjistit, že v některé zemi se ten den neudála žádná veledůležitá katastrofa, ale místní soutěž v břišních tancích, že tam a tam mají starosti s nějakým druhem hmyzu a jinde zase něco jiného.
Neměli bychom konečně přehodnotit roli zpravodajství aby se namísto skandálů a několika mašírujících potentátů s věncem začala opět zabývat skutečným životem? Nenazrál už čas pro globální zpravodajství?

Žádné komentáře:

Okomentovat