Počet zobrazení stránky

čtvrtek 16. srpna 2012

Nemluví to Dukovi moc?

Nedá mi to, abych se ještě jednou nevrátil k prohlášení pana Duky.

"Předvolební propaganda sociální demokracie útočí slovníkem obou někdejších totalit a pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty 'třetí říše', na rudo přetřenými gottwaldovskými ideology," stojí v prohlášení, pod kterým jsou vedle Duky podepsaní i předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a šéf Federace židovských obcí Jiří Daníček. Zdroj


Myslím že by nás měly varovat všechny obranné reflexy proti tomu, že se právě nejvyšší představitel katolické církve v České republice snaží komentovat politickou kampaň. Tím se totiž vydává přímo na pole politiky, které by mělo být činným kněžím přinejmenším od 2. sv. války zapovězené. (Vzbuzuje tím samozřejmě obavy, protože jeho směřování je jednoznačně neoliberální a má blízko ke klerofašistickým spolkům jako je například D. O. S. T. - ZDE, ZDE)
Na jednoduchosti ani primitivnosti této kampaně naopak nelze v principu kritizovat nic, jednak proto, že politické billboardové kampaně prostě primitivní bývají, jednak proto, že nejjednodušší formou popisuje tvrzení, za nímž ona strana stojí.
ŘKC přece opravdu natahuje ruku po balíku peněz, který jí nepatří. (Což dokazuje i podivným úplatkem ostatním církvím, které nemají z čeho svoje finanční nároky vyvozovat. audio)
Přesto se hned spustil křik, o komunistech, nacistech atd... Jako ateistu mě to nepřekvapuje, protože Argumentum Ad Hitlerum a Argumentum ad Stalinum vynášejí teisté v téměř jakékoli debatě navzdory zjevné pitomosti takového tvrzení (čest těm, kteří to nedělají).*
To co mě ale překvapuje je:
  1. Jak rychle zasáhl představitel církve do politických záležitostí, tedy do sféry, do níž zasahovat nemá.
  2. Jak neadekvátní byla taková reakce.
  3. Že hned na začátku použil nesmyslný argument, který vzdělanější věřící používají v diskusích jinak spíše v zoufalství.
Nepřiměřenost té reakce mě opravdu zaskočila, dokonce mi na chvilku připomněla jiný náboženský incident, totiž ten, který se odehrál v Dánsku. Pravda "ublíženě" se tentokrát tvářilo jiné náboženství.Ale i tenkrát se katolická církev zachovala dost divně - neodsoudila přes sto vražd, ale publikování karikatur.
Co se tak bohužel nedá přehlédnout je rozdílný přístup představitelů ŘKC v kauzách kdy jde o lidská práva, životy a v případech kdy jde o peníze.
Všimli jste si třeba jak se představitelé katolické církve bili s pražskými politiky proti myšlence postavení koncentráku pro bezdomovce? Ne? Já také ne.
Není divu, že když se zároveň snaží katolíci odůvodnit své působení morálkou, vypadá to tak nějak nedůvěryhodně.


* Poznámka: Musím poznamenat, že záměrně dělám jistou podobnou věc v opačném gardu. Z mé strany je to ale trochu parodie na zmíněný argument a také není míněna jako "argumentum ad hominem", nýbrž jako příměr k principu zneužití moci. Vysvětlení pod heslem Všichni věří, že jsou dobří

Žádné komentáře:

Okomentovat