Počet zobrazení stránky

čtvrtek 23. srpna 2012

Tolerantní náboženství aneb hledej Buddhu!

Je jedna věc, kterou náboženství netolerují ať jsou jakákoli a to je znesvěcení symbolů. Na to že muslimové zabijí pár desítek lidí, když někdo spálí tu jejich oblíbenou knížku, jsme si už zvykli. Jenže jsou i náboženství, která mají až chronicky tolerantní pověst.
Jedním takovým je buddhismus. Všichni tušíme, že asi mahájánoví buddhisté (lámaisté) zase tak moc tolerantní nebudou, ale jak je to s těmi ostatními? No jak se ukazuje, tak také ne.
Zatímco naše média považují pokutování a podmínečné odsouzení turistů na Srí Lance za zábavnou kuriozitu (měli zaplatit pokutu v přepočtu asi 220 korun), dřívější případy ukazují, že to zase tak veselé a výjimečné nebude.
Co se vlastně stalo? Inu tři Francouzi - dvě ženy a jeden muž se vyfotografovali u sochy ležícího Buddhy. Jedna z žen přitom předstírala, že ho líbá na ústa a muž parodoval pozici sochy. Na policii se pak fotografie dostaly z fotolabu, kde si turisté nechali fotografie vytisknout. Dál už to znáte.
I když musím přiznat, že mi opravdu hodně lezou na nervy mentálně omezení francouzští turisté, kteří lezou kam nemají (pravda o dost méně, než italští studenti jejichž vztah k památkám se rovná vztahu stáda sarančat k vašemu salátu, a také o dost méně, než ožralí Angličané a Američané, kteří se železnou pravidelností olamují končetiny sochám), nemohu přejít, že rozsudek byl v podstatě hlavně náboženský. Ano, byl to rozsudek za rouhání! To nedělá buddhismu moc dobrou vizitku.
Ještě zajímavější je ale starší případ (asi 2 roky), kdy měl raper Akon zakázán vstup na Srí Lanku kvůli klipu na němž tančí "spoře oděné ženy" (t. j. v plavkách) před sochou Buddhy.

Ten videoklip je tohle:
Když drobně pominu, že Akon je asi trochu na hlavu, protože podle svých slov vyznává islám (nebo na to má vlastní dost ujetý výklad), tak opět zůstává fakt, že najít v tomhle sochu Buddhy (ale je tam) dá docela práci. A že kvůli tomuhle zaútočili na sídlo Maharaja Broadcasting and Television nábožensky uražení Sinhálci a zranili čtyři pracovníky televize, tak nad tím už zůstává rozum stát.
V roce 2009 demonstrovali buddhističtí studenti proti výzdobě baru Buddha v Jakartě. Součástí vybavení byla totiž také socha Buddhy. Nejvíce jim vadilo, že je na tak "neslušném místě". Bar byl opravdu uzavřen! Je zajímavé, že mnohem výrazněji neprotestovali proti tomu, když byl Buddha předělán na obchodní značku. Označení Buddha Bar je totiž tradiční název tohoto typu restaurací už od roku 1996.
Z přednesených  námitek mě nejvíce zaujalo prohlášení:
Čeho se dočkáme příště Baru Mohamed?
To by stálo za úvahu - fastfood Ježíš by si konkuroval s bary Buddha, občerstvením Mohamed a restauracemi Mojžíš. Souboj kuchyní by možná stál nakonec méně životů než nás každoročně stojí náboženská tupost.
Ale největší legrace na tom je, že buddhismus vůbec nezná pojem rouhání a sám Siddhattha Gótama zvaný Buddha nechtěl aby mu byly stavěny sochy. Jenže tak už to u všech těch fundamentalistických  uctívačů bývá, vždycky si z okolního světa vezmou to nejhorší.

Žádné komentáře:

Okomentovat