Počet zobrazení stránky

úterý 11. září 2012

Fašoun!

Už dlouho upozorňuji, že kurz naší politiky je nebezpečně plutokratický až fašistický. Konkrétně ODS už dávno není občanská ani demokratická, přinejmenším ve svých projevech je korporativistická až fašistická, ale podobné postoje zastává i poměrně velká část vedení ČSSD. Přesto kdybych nedávno o kterémkoli politikovi řekl že je fašista, mohlo by to být chápáno jako urážka.

Po úvodním projevu předsedy vlády Nečase v Brně na zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu už mohu bez obalu říci:

Petr Nečas je fašista a ODS je fašistická strana!

Co skutečně řekl?

"... Musíme také ale, dámy a pánové, zabránit některým módním politickým projevům, které objektivně řečeno mají dopad do našeho exportu.
Já bych si tady dovolil zmínit dvě. Umělé a falešné adorování takových záležitostí jako je ruská skupina Pussy Riot. Něco, co je vrcholem nevkusu, v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii, přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, povzbuzovanou především novináři a má to potom dopad na praktický dopad v konkrétních exportních teritoriích.
Řekl bych i druhý konkrétně případ a to je moderní politická móda dalajlámismu, to znamená vzývání dalajlámy. To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naší proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky.
Ale není žádný důvod podívat se tváří v tvář skutečnosti, která je a sice opět, že vzývání tohoto politického směru není podporou svobody a demokracie, při všech jaksi sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů, ale je to vzývání režimu vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter se silnými autoritativními prvky.
A pokud se naprosto nevhodně toto podporuje, tak samozřejmě může být potom teoreticky zpochybněna česká politika, která razí politiku jedné Číny a tu my razíme.
A jsem přesvědčen, že těmito umělými problémy si nemáme házet klacky pod nohy, protože je to mimo jiné i ve prospěch naší ekonomiky. Ale není to žádný kšeft, žádný deal na základě, které obětujeme svou politiku podpory lidských práv, protože v těchto případech o žádná lidská práva nejde, jde pouze o módní teorie, na které nemáme hloupě naskakovat..."

Výrok "To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naší proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky." lze v daném kontextu chápat pouze způsobem: O lidských právech budeme jen kecat. Za nikoho skutečného se nepostavíme, protože podporujeme Komunistickou stranu Číny a Putinovu mocenskou kliku.


Viz ČT24 , aktualne.cz, IHNED.cz, tyden.cz, lidovky.cz, REFLEX

Z mé strany už na prohlášení že je Nečas fašoun není nic závadného, protože to co řekl bylo veřejným vyznáním fašismu italského stylu třicátých let minulého století. Až do včerejška jsme si mohli myslet, že základní idea ODS je jen deformovaná, slova jejího předsedy ale musíme brát vážně - fašismus je její politický program.

Nenechte se zmást tím, že použil slovník, který se  podobá výrazivu pana Klause. I když nemám toho pána (Klause) rád, musím spravedlivě přiznat, že skutečně nepoužíval svoje -ismy v takovém významu jako to udělal 10. září 2012 předseda vlády Nečas. Vždycky dodal nějaké "zjemnění", které způsobilo, že hlásit se k lidským právům nebyl okamžitě "humanrightismus", být studovaným ekologem neznamenalo ještě že musíte být "ekologistou" a homosexuálové nebyli nutně "homosexualisty".
Nicméně právě takovými pojmy připravil prostor pro politiky, kteří již budou považovat ekologii za protistátní aktivitu a podporu lidských práv za trestný čin.

To co udělal pan Nečas bylo upřednostnění ekonomiky před lidskými právy. Bez obalu a bez možnosti nějakého vysvětlení. Navíc nešlo o nějaký ve spěchu vyřčený bonmot ale o připravený projev. Z hlediska nedostudovaného ekonoma (dostudovaný by věděl, že takhle to v mezinárodním obchodě nechodí) to může snad vypadat jako ekonomický realismus, ale i ekonomika stojí na lidských vlastnostech a vzájemné důvěře. Bez nich obchod nefunguje. 

Navíc stát není jen ekonomická jednotka. Jeho smyslem je také udržování obecného bezpečí a toho ignorováním lidských práv asi příliš dosáhnout nelze. Důvodem proč se němu hlásit je také jakási "hrdost na společný projekt", proto nemá dělat věci za něž by se člověk-občan musel stydět i kdyby ho to ekonomicky zvýhodňovalo.
 
Stát je společenství lidí drží pohromadě vzájemnou důvěrou a silou kterou je schopen vyvinout na svou obranu. Ústava je společenská smlouva které tvoří principy jeho fungování. V naší ústavě je ještě stále jako zákonodárný princip zanesen humanismus, nikoli fašismus, ale bude tam jen tak dlouho, dokud jej budeme schopni uhájit.

Vlastně mě ani moc neděsí projev samotný, jako ono ticho po projevu. Všechny humanitární organizace, všechny spolky na ochranu lidských práv včetně Human Rights Watch, Člověka v tísni a Českého helsinského výboru i všichni občané by měli spustit křik a dosáhnout toho, co by bylo v demokratickém světě po takovém výstupu samozřejmé - Nečasovy demise a definitivního opuštění politiky.

Poznámka: Samozřejmě že tibetská vláda nebyla demokratická, ale pokud by to mělo být ospravedlněním Čínské anexe, museli bychom považovat za stejně oprávněnou i anexi jakéhokoli státu na naše území.

Žádné komentáře:

Okomentovat