Počet zobrazení stránky

pátek 7. září 2012

NWO neboli Sjednocená Země



Představte si, že nejsou žádné hranice, žádné státy, žádné vlády, žádné války, žádné náboženství, žádný hladomor, žádná chudoba. Je to možné?
Už teď když jsem tohle napsal si spousta lidí pomyslí že je v tom něco strašlivého (nebo si alespoň pomyslí, že jsem blázen). A je, ovšem jen pro některé z nás. Víte, kdysi jsem byl překvapen tím, kolik lidí se bálo NWO, dokonce o tom psali hromadu knih a přitom já ani netušil, co by to mělo být.
Ostatně dost často se mi zdálo, že o tom nic nevědí ani ti, kteří před ním tak bijí na poplach - nejčastěji zastánci chemtrails, čipování a ještírků na obloze.

Varují před ním komunisté.
Varuje před ním Svobodná internetová televize.
Varují před ní katolíci.
Varuje před ním Václav Klaus.
Jo a taky Morris.

Zkrátka před NWO varují skoro všichni, od nichž je dobré se držet co nejdál. Asi první, kdo skutečně vypracoval nějakou teorii New World Order byl H. G. Wells ve stejnojmenné knize.



Dodneška vyšlo šest významnějších knih s tímto názvem, druhá z nich byla sepsána islamistou Muhammadem Alim (spisovatelem, ne boxerem) a popisovala, jak islám zachrání svět....jasně...

Nejcitovanější je kniha sepsaná teleevangelistou Patem Robertsonem z roku 1991, která je v podstatě jen převedením konspirační teorie o židobolševickém spiknutí do podoby NWO. Ano, je to ten, který tvrdí, že Haiti uzavřelo pakt s Ďáblem...





Wellsův popis zdaleka tak dramatický není - jde v podstatě o ideu sjednocené Země, jakou známe třeba ze seriálu Star Trek. Jeho představa je ovšem poplatná době. Těžko si představit, že by svět byl opravdu spravován dnešním způsobem.



Co to znamená a co to naopak neznamená? Především NWO neznamená celosvětovou centrální vládu ve stylu Sovětského svazu nebo Evropské unie. Jasně že by každý blb rád byl světovým diktátorem a tvrdil, že je to NWO (asi tak jako nám jiní blbové tvrdí že tohle je demokracie). Jenže tahle představa, že bude jeden celosvětový "král" je vlastně VOWO (very old world order). Zkoušela to spousta skupin a nikdy to nedopadlo dobře.

O co tedy jde a jak si vysvětlit to "žádné vlády"?
U mnoha oborů předpokládáme, že je nutné je nařizovat odněkud "shora". Jsou to: vzdělání, právo, vývoj, věda, výroba, služby...

Přitom většina takových věcí obsahuje i samoorganizující modely, kterým stačí dát jen možnost a podmínky aby se uplatnily a ony pak dosahují lepších výsledků než jejich direktivní obdoby.
Jedním z takových samoorganizujících se systémů, který lidé poznali jako první byl "volný trh". Bohužel se jeho ideou příliš opili a vytvořili z něj ideologii. (Volný trh ostatně v současnosti kromě obchodu na internetu v podstatě neexistuje, protože v běžném prostředí je ničen monopoly a státními zásahy.)

Příkladem dalších alternativních řešení mohou být například hackerspace a otevřené licence (pro vývoj), crowdsourcing (pro vývoj a výrobu), crowdfunding (alternativa ke grantům), alternativní měny (jako alternativa k bankovním a státním měnám, hlavně pro zajištění lokálních vzájemných služeb), samoorganizované učení atd.

Všechny takové samoorganizující se struktury jsou vlastně alternativou  k něčemu, co zřizuje stát - jsou paralelní. Ve chvíli, kdy taková paralelní struktura dosáhne významu svého oficiálního předchůdce se stává taková státní služba zbytečnou.

Zajímavé také je, jak silně reagují třeba také moji spoluobčané na okamžitou nouzi kdekoli na světě - obyvatelé České republiky jsou schopni vybrat poměrně velké množství peněz, materiální pomoci nebo i zajistit dobrovolnickou práci, pokud dojde například k nějaké katastrofě. Podobně se chovají další miliony lidí po celém světě. Něco takového nebylo v minulém století, kdy při podobných pohromách zasahovaly spřátelené státy prostřednictvím svých vlád a už vůbec se to nedělo v předminulém století, kdy si státy ani nijak nepomáhaly.

Zvláštnost dnešního světa je v tom, že umožňuje velmi rychlé šíření informací, přesuny lidí, materiálu a peněz. Nesmírně rychlé spojení "všech se všemi" existuje dnes jen díky internetu (ale je zajímavé, že podobný systém byl předpovídán ovšem prostřednictvím letectví). Něco takového dříve uměly jen vlády s početným aparátem. Mohu se tedy zeptat: Pokud můžeme tak snadno měnit svět jen tím, že se dokážeme navzájem informovat, nedokázali bychom podobnou samoorganizací zajistit také distribuci moci a dokázali bychom takto vybudovat také struktury, které by společnost chránily před jejím zneužíváním?

Vlastně si myslím, že to otázka není, ve chvíli, kdy existuje všeobecná informovanost je spíše otázkou, kdy taková samoorganizující se struktura ve společnosti vznikne. Pak bude opravdu na místě se ptát: K čemu jsou potřeba vládci? K čemu politické strany? K čemu jsou hranice?
Stát totiž nebude moci zajistit ani zdaleka tak komfortní služby jako takový samoorganizující se systém.
A to je právě nový světový řád - ne světová vláda ale vláda světa. Jasně, tohle JE utopie, ale kolik z ní by stálo za to naplnit?


Mimochodem, když na olympiádě v Londýně hráli písničku Imagine od Johna Lennona, musel jsem se smát. Myslím, že kdyby jim tehdy, když ještě žil, došlo co zpívá, asi by ho za to zabili.

Žádné komentáře:

Okomentovat