Počet zobrazení stránky

pondělí 24. září 2012

Postradatelní (kandidáti)

Jsem spíše odpůrcem úřadu prezidenta. Vím, že patří mezi státní symboly asi jako vlajka, hymna nebo státní znak, přesto mám dojem že jde o instituci přežitou a nanicovatou. Většina našich prezidentů by mohla být právem obviněna ze zločinu velezrady a poctivý soud by je musel uznat vinnými.

Naši prezidenti většinou nereprezentovali ani vůli lidu ani morální hodnoty. Pro mě je otázka, jestli toho nebyli schopni protože to byli lidé od počátku deformovaní, nebo jestli byli prostě jen obyčejnými lidmi, na které byly kladeny nadlidské nároky.

Přikláním se spíše k té druhé možnosti. Český prezident by podle určení měl být silnou morální osobností, zároveň s dostatečně autoritativním vystupováním, nadstranický a zároveň s brilantní schopností analýzy politické situace. (Na druhou stranu vůbec nemusí být ekonom.) Zkrátka prezidentem by měl být T. G. Masaryk. Náš problém je jen v nedostatku takových Masaryků. Současná změna prezidentského volebního systému na přímý, na tom změní jen málo.

Poslední vláda pana Klause vzala prezidentství jakýkoli nádech něčeho významného i roli morální autority, kterou nakrátko získala za vlády Václava Havla (a to bez ohledu na to co mu lze vyčítat). V současnosti lze morální kredit prezidenta srovnávat s úrovní jakou měl za dob Gustava Husáka (tj žádný).

Možná i proto připomíná seznam současných kandidátů na prezidenta spíše program obludária.


Emil Adamec je sochař a architekt. V rámci své volební kampaně by měl být okamžitě po zvolení uznán vinen zločinem velezrady, protože za hlavní nosnou myšlenku své kandidatury označil návrat českého státu ke konstituční monarchii.

Jana Bobošíková je paní s projevem, který by dostačoval tak na pokladní v nepříliš oblíbeném hypermarketu, přesto v naší politice dostává jeden dobře placený flek za druhým. Vstoupila do ní angažováním v době televizní krize. Její Bobovize překonala svou trapností i výstupy bývalých komunistických delegátů. Kandiduje na post prezidentky podruhé, poprvé byla navržena KSČM v roce 2008. I její podporovatelé působí na většinu občanů spíše repelentním dojmem - Helena Vondráčková a její manžel Martin Michal, občanská iniciativa Akce D.O.S.T., Luděk Kvapil...



Petr Cibulka je bývalý významný disident od kterého vzaly jméno tzv Cibulkovy seznamy. Dnes už je to bohužel úplný cvok, který vytvořil stranu s naprosto nejdelším názvem v historii českých voleb. Jako hlavní způsob odhalování agentů KGB navrhuje siderické kyvadélko.




 

Jiří Dienstbier mladší je pravděpodobně jeden z "nejčistších" kandidátů. Podporuje ho významná část levicových intelektuálů, například ČSSD, Jan Keller, Erazim Kohák, Anna Šabatová, Jindřich Štreit, Vlado Milunič... Na druhou stranu je to ale právník, který už dlouhou dobu veřejnost ničím neoslovil a podstatná část lidí si jej nespojuje vůbec s ničím, případně pouze s jeho stranou ČSSD. Proto je jeho šance na zvolení nepatrná.

Vladimír Dlouhý je další ekonom navíc bývalý člen KSČ z níž vystoupil až roku 1989. Pak byl místopředsedou "pravicové" strany ODA a ministr průmyslu a obchodu v letech 1992–1997 ve vládě Václava Klause. Známý machinacemi v době privatizace. Jinými slovy možná odborně zdatný ale bez morálky s velkou touhou po kariéře...

Jan Fischer - zase ekonom, navíc jeden z těch, kteří nás přišli pořádně draho. Přesto je mezi rozhodnutými favoritem. Lidé si z neznámého důvodu stále nedávají do spojitosti současné Kalouskovy daňové pokusy s předchozími vládami. Fischer má proto překvapivou podporu. Dokonce o ni nepřišel ani amatérským videem přezdívaným "Honzík z perníkové chaloupky".




Táňa Fischerová, česká herečka, bývalá poslankyně, občanská aktivistka a předsedkyně politického hnutí Klíčové hnutí. Poněkud tichá paní se sympatickým morálním profilem a bohužel minimálním přehledem o fungování státu a politických praktikách. Vysadit ji do současného politického prostředí znamená téměř jistě také vystavit ji rovnou průkazku bílého koně. Něco takového ji opravdu nepřeji.

Ladislav Jakl je asi nejméně šílený (ale dost) z Klausových patolízalů, ale přesto... myslíte že má šanci na prezidentské křeslo člověk na jehož podporu se postaví Václav Klaus, Strana svobodných občanů, internetový server Reformy.cz a občanská iniciativa Akce D.O.S.T. ? Některé podpory by se měli asi kandidáti spíše bát.

Jiří Karas je klasický zástupce klerikálů. Plánuje boj s "nevěřícími" a je známým odpůrcem potratů s politikou typu "zpátky do středověku". Jeho podporovatelé jsou Michaela Freiová, Radomír Malý, MUDr. Ludmila Lázničková, občanská iniciativa Akce D.O.S.T., občanské sdružení Hnutí Pro život ČR, občanské sdružení MONOS. Jeho kandidatura může jen ověřit kolik tu máme náboženských extremistů.

Miloš Zeman - bývalý předseda ČSSD jeden z pachatelů oposmlouvy a volebních kaucí, sponzorovaný (stejně jako předtím Václav Klaus) ruským ropným gigantem Lukoil aneb se Sovětským svazem Ruskem na věčné časy a nikdy jinak. Tihle lidé nikdy nekoušou do ruky která je krmí! Za jeho novým vzestupem je vidět ruka Miroslava Šloufa. Není vám z něj trochu šloufl?


Přemysl Sobotka je "silný" jen stranou, která mu stojí za zády. Samotná ODS ho ale na prezidenta dosadit nedokáže. O Jeho morálním profilu svědčí i to, že dva roky studoval VUML.

Dále je už jen několik kandidátů s mizivou podporou včetně nacisty Vandase, moravské kratářky Jany Lysoňkové a "nejmodřejších prezidenta" Franze.

Na tom celém je tragické hlavně to, jak neuvěřitelně špatní jsou to kandidáti. Ostatně zdá se že sdružením které nejčastěji navrhuje a podporuje prezidentské kandidáty je Akce D.O.S.T. Jsou to většinou ekonomisté, politici nebo extremisté. Těch pár kandidujících občanských aktivistů jsou vesměs lidé neznámí nebo nedostatečně průrazní. O většině platí že jsou podivní nebo názorově a morálně deformovaní, odtržení od reality a hlavně zoufale nijací.
Vedle nich vypadá i současný pan Klaus jako někdo, kdo se alespoň dokáže zviditelnit i když spíše způsobem stárnoucích zpěvaček "raději skandál než ticho".

Můj návrh je známý - prezidentkou ČR by měla být paní Lenka Procházková. Jsem o tom přesvědčen z těchto důvodů:
1.) Dokázala svůj morální profil.
2.) Angažuje se na vlastní pěst v politickém procesu ve prospěch státu!
3.) Sdružuje kolem sebe vzdělané lidi, kteří mohou být vhodnými poradci.
4.) Je dostatečně průrazná na to aby jí bylo možné příliš manipulovat.
5.) Jediná má představu o tom co tvoří českou státnost.

Ano, problém je v tom, že nekandiduje...
Na druhou stranu je otázka, zda jinde nemůže být prospěšnější.


Žádné komentáře:

Okomentovat