Počet zobrazení stránky

pátek 2. listopadu 2012

Kup si svou revoltu! vs Star Trek

Knihu od Joepha Healtha a Andrewa Pottera Kup si svou revoltu! jsem si opravdu koupil. Nelituji toho, protože je velmi inspirativní, což je tvrzení, které by se mohlo zdát v rozporu s celým následujícím textem.

Chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, co mi vlastně Kup si svou revoltu! připomíná. Možná pro některé překvapivě je to kniha švýcarského záhadologa Ericha von Dänikena Vzpomínky na budoucnost. V obou případech přinášejí knihy informace, které byste se možná odjinud nedozvěděli, jenže jsou účelově vybrány tak, aby odpovídaly obhajovanému tvrzení a mnoho podstatných detailů je v nich zamlčeno.

Kup si svou revoltu! má podtitul, který důsledně popisuje tezi jíž obhajuje: O mýtu kontrakultury aneb Proč revolta proti konzumnímu kapitalismus není pro systém hrozbou, ale naopak hnací silou.
S velkou částí takové myšlenky musím prostě souhlasit, protože pro výrobu není nic takovým impulsem jako "hadrová revoluce", tedy styl vyjádřený co největším množstvím nových módních atributů.

Přejímání vnějších znaků je ostatně pro uctívání všech myšlenek a stylů charakteristické - je mnohem jednodušší si nechat udělat rozcuch jako kapela  The Cure, než se naučit zpívat a hrát jako oni, nebo být dokonce tak tvůrčí (tedy dělat něco svého). Nijak mě proto nepřekvapuje, že právě ve světě módy vyhlašují návrháři revoluci skoro každý týden. Potud se mohu pod tvrzení na obálce knížky klidně podepsat.

Jenže ouha, pak přijdou na řadu příklady! Kup si svou revoltu! je první kniha, která mě přinutila, abych si koupil pastelku a podtrhával nesmyslná ba chvílemi opravdu idiotská tvrzení. Asi nejkomičtější a zároveň nejhloupější je text tam, kde se oba autoři pouštějí na půdu sci-fi, přesněji do kritiky seriálu Star Trek:

Jedním z nejpozoruhodnějších prvků ve světě Star Treku je naprostá absence značkového spotřebního zboží. A nejde jen o to, že všechny postavy seriálu téměř neustále chodí v uniformě.

...na ničem nenajdete žádné ochranné známky, loga nebo jména značek. Vše navíc postrádá pestrost a různorodost designu či individuálních úprav, které u dnešních výrobků považujeme za samozřejmost. Svět Star Treku je uniformní, jak je to jen vůbec možné.

Nevím, jestli si pánové Heath a Potter všimli, ale hlavními postavami jsou důstojníci mezihvězdné lodi. Jejich nářek nad uniformitou uniforem je tedy asi tak infantilní, jako kdyby filmu o vylodění v Normandii vyčítali, že mají všichni vojáci jsou stejně oblečení.

Ještě o cihlu tupější je poznámka že "postrádá pestrost a různorodost designu". Star Trek je možná nejdesignovější seriál vůbec. Kromě první série se v něm objevují špičkové designové výrobky a je to o něm obecně známo. Postavy často pijí ze skleniček a šálků zapůjčených přímo z výstav, kajuty zdobí tehdy módní ikebana, jsou v nich vidět ceněné výtvarné artefakty i nejmodernější nábytek  a nejen to! V mnoha případech to byl naopak Star Trek který určoval budoucí vývoj v oblasti designu (dotykové obrazovky, mobilní telefony), což je informace, kterou si mohli autoři bez velkého úsilí dohledat na internetu.

A proč na výrobcích nejsou značky? Kdybyste si naprogramovali designový výrobek a sami si ho nechali zhmotnit v replikátoru, nalepili byste si na něj značku? Jasně, podepsali byste si ho, ale asi tak nenápadně , jako když si člověk vlepí do knížky ex libris. 
Není naopak zvrhlá dnešní doba, která nás nutí nosit obrovská loga na čemkoli od lahve s pitím po zimní bundu?

Když se autoři pokusí popsat společnost v prostředí Star Treku, dochází jejich komediální snažení na hranu tragické ironie:

V budoucnosti představované Star Trekem zcela jasně triumfují americké hodnoty, alespoň v rámci Federace.

Ano, klasické zapřahání koně za vůz! Byl to naopak Star Trek, který způsobil změnu v hodnotách Američanů, ale zdaleka ne ve všem co představoval. Což dokládá hned následující příklad:

Jak již upozornila řada kritiků, politická ideologie každé etapy seriálu má sklon zrcadlit éru, v níž byla natočena: svalnatý militarismus a boj proti komunismu kapitána Kirka přepouští místo přecitlivělému mulitikulturalismu Picarda a Janewayové.

Fanoučci asi musejí při tehle slovech řvát smíchy, ale ani já jsem nějak nepřehlédl, že kapitán Kirk má za komunikačního důstojníka černošku, kormidlo ovládá Asiat a vědecký důstojník je mimozemšťan! Dá se představit větší multikulturalismus?

Boj kapitána Kirka proti komunismu? Ano, Klingoni mají v některých epizodách vlastnosti připomínající představu Američanů o Rusech, ale Klingonská říše je císařství, zatímco Federace má různé ekonomické modely. Na Zemi (s hlavním centrem v Paříži!) ale vládne jistá forma kolektivismu až komunismu!  Když se vrátím k předcházející citaci, tak jsem si nevšiml, že by komunismus patřil mezi americké hodnoty ale v době začátku seriálu tam nepatřila zjevně ani rovnoprávnost.

Otázka je, proč se do oblasti SF autoři vůbec pouštěli, když se ani nenamáhali něco v něm skutečně analyzovat a získat? Myslím že odpověď znám - potřebovali prostě "něco" jako doklad, tak si jej vyrobili z toho co měli po ruce.

Podobné střety tvrzení s reálnými podklady nejsou žel v knize žádná výjímka. Když se pouští do kritiky Moorova filmu Bowling for Columbine (ne že by na něm jinak nebylo co kritizovat), kde obhajují předem zaujatý postoj i když jejich vlastní tvrzení naznačují i jiné možnosti, nebo při zdůvodnění existence "estetiky" jíž zaměňují s "vyšší kulturou" či popisu ekonomického fungování alternativních platidel. Oba filozofové se vůbec hodně pouštějí na půdu ekonomiky aniž by se na ní příliš orientovali. Mám dokonce pocit že v mnoha oblastech jsou ještě méně "doma" než já (viz obhajoba hybridních automobilů).

Kdyby byly ekonomie a filosofie stejně exaktními vědami jako fyzika nebo matematika, museli by oba autoři Kup si svou revoltu! s ostudou opustit svá profesorská místa. Namísto toho byla kniha přeložena do dvaceti jazyků a stala se bestsellerem.

Já se k ní v každém případě ještě plánuji několikrát vrátit a ukázat na inspirativní bláboly, které obsahuje. Pro mě tedy je Kup si svou revoltu! přínosnou knihou, jsem ale přesvědčen, že by ji neměli číst lidé bez dostatečného vzdělání a schopnosti polemizovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat