Počet zobrazení stránky

pátek 11. ledna 2013

Poznámka o naivitě

Tohle už prosím není nic k volbám, jen komentář jednoho zvláštního jevu.

Všiml jsem si, že se ve spojení s prezidentskou kandidátkou Táňou Fischerovou často používá slovo "naivita". Zaujalo mě to, protože podle slovníku cizích slov se naivita vykládá též jako jednoduchost, bezprostřednost, dětinskost, prostoduchost.

Přiznávám, že kromě bezelstného úsměvu na mě žádný takový dojem Táňa Fischerová neudělala. Její odpovědi rozhodně nejsou bezprostřední, jsou promyšlené a pečlivě uvážené. Řešení která nabízí působí jistě v našem prostředí ovládnutém pološíleným individualismem poněkud utopicky, jenže když se na chvíli podíváme za nejbližší hranice, zjistíme, že tam mnohé z nich už dávno fungují ať jde o družstevničení nebo o alternativní měny 1.) 2.).

Zkrátka jde o řešení alternativní ale funkční.

Na druhou stranu téměř nikdo nepřipisuje naivitu t. p. Janě Bobošíkové a to dokonce ani po tom, co se nechala navrhnout extremistickou Akcí D.O.S.T. a vzápětí požádala o podporu komunisty. Nic na tom nezměnila ani úchvatná "konzistentnost" jejích názorů, v nichž na jednu stranu téměř oslavuje  Landsmannschaft a na druhou varuje před "rozpuštěním Čechů v Evropě". Stejně ochotně kdysi zdravila Gustava Husáka jako adorovala Václava Klause, zároveň hlásá že je pravicová a slibuje všem lidem v republice "nejdražší auta na světě".
Přesto nikomu nepřipadá naivní?

Její reakce jsou přece na první pohled nepromyšlené, bezprostřední, jednoduché, prostoduché a dalo by se říci i dětinské, kdyby se u ní tyhle rysy nespojovaly s agresivním projevem.

Možná si příliš spojujeme slovo naivita s představou divadelní "naivky" a naivka se přece usmívá. Je to takový pěkný stereotyp. Mrchy v našem podvědomí nebývají hloupé. Stačí se tedy tvářit jako mrcha a už budete v chápání lidí najednou mnohem lepší než "ta naivka".

Nejsme tím stereotypem ale vlastně deformovaní? Samozřejmě že jsme! Naivita a agresivita spolu vůbec nesouvisí a pokud ano, tak jen v tom, že naivní lidi lze snadněji k agresivitě vyprovokovat. Jsou náchylní věřit jakýmkoli špatným zprávám a častěji navrhují jednoduchá silová řešení. Důkazy o tom můžete ostatně najít v každém zpravodajství.

1 komentář:

  1. Bobošíková není naivní, ona je úplně mimo. Tipuju těžkou narcistickou poruchu osobnosti. Slovo "naivita" má, aspoň u mě, pozitivní osobnostní konotace.
    Neboli: Fischerová má co říci, ale je naivní, když si myslí, že cestou k prosazení jejich ideálů je prezidentství (ale je dobře, že do těch voleb šla a vnesla svá témata do veřejného prostoru!). Bobošíková je prostě magor.

    OdpovědětVymazat