Počet zobrazení stránky

středa 20. března 2013

Svatý Jan Nepomucký podlehl v souboji s chobotnicemi

Jedna z prvních dnešních zpráv (20. března 2013), kterou považovala naše církevněprávní televize CT uvést, bylo že si dnes připomínáme  svátek úmrtí Johánka z Pomuku známějšího ovšem spíše pod svým posmrtným jménem sv. Jan Nepomucký.

Tahle divná postava má se skutečnou osobou Johánka z Pomuku asi stejně společného, jako má divadelní zjev Shakespearova Richarda III. daleko k jeho skutečnému vzhledu.

Rozbor obou postav byl do dnešních dnů historicky pěkně zpracován. Co nebylo zpracováno ani dostatečně je zmapování jejich využití v propagandě. Zatímco Richard III. se stal (ne)hezkým příkladem černé propagandy, tedy té sloužící k očernění protivníka, Jan Nepomucký posloužil typický příklad bílé propagandy k vylepšení ne právě pěkné pověsti ŘKC 18. století.

To se téměř podařilo, což dokládá i to, že první český kostel v Americe byl zasvěcen právě tomuto světci. Jenže pak si ŘKC stačila velmi rychle reputaci zase zkazit. A tak zatímco v Latinské Americe je dnes sv. Jan Nepomucký jedním z nejrozšířenějších a nejváženějších světců, u nás byl jeho mýtus propírán při Sporu o smysl českých dějin. Nakonec byl v podstatě odsouzen.

Cituji heslo na Wikipedii:

Roku 1925 zrušila československá vláda svátek sv. Jana Nepomuckého (16. květen) jako den pracovního klidu. Kolem roku 1950 byl jeho svátek vymazán z občanského kalendáře zcela a nahrazen Přemyslem.

Zajímavé je, jak dobře se takové mýty ujímají daleko od místa svého původu. Možná je to vlastně právě tím, že se správná pohádka má odehrávat za devatero horami a devatero dolami (z pohledu zpoza oceánu tedy u nás). Nicméně i tak si každý národ nakonec do mýtu přisype něco ze svého domova.

Jakmile se s upravováním příběhu začne (a ono se začne vždy), nikdy netušíte, kam až mohou úpravy zajít. Někdy se dokonce stanou z padouchů klaďasové, jako při předělávání Hypatie na sv. Kateřinu Alexndrijskou

Tak se může stát, že v inuitském kostele za polárním kruhem najdete u stolu při Poslední večeři Páně sedět apoštoly kolem tuleně. V kostele v Cuzcu se na obraze při stejné příležitosti servíruje morče.

Morče boží, které snímá hříchy světa

V Africe se Ježíš stává černochem a v Číně Asiatem, zatímco v Evropě může být i blondýn.

blonďák?

 ...nebo rastafarián?


Samozřejmě že se při šíření tak překopaného příběhu, jakým byl mýtus o sv. Janu Nepomuckém musela taky jednou přijít ke slovu větší než malá dávka fantazie. 


Tuhle sochu vytvořenou slovinským sochařem Francem Bernekerem 
 najdete u kostela sv. Kancijana ve slovinské Krani

A čemu vlastně věříte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat