Počet zobrazení stránky

pátek 21. června 2013

ODS je mrtvý kůň, ale PPM Factum to neví

Jsou věci možné, nepravděpodobné a věci zcela mimo realitu. Do těch posledních se řadí poslední průzkum volebních preferencí společnosti PPM Factum. Podle toho se strana ODS propadla na absolutní dno a pokud by se dnes konaly volby, obdržela by pouhých 8% hlasů.

Pro sklerotičtější bych rád připoměl jak "skvěle" odhadovala tato agentura preference volebních kandidátů v prezidentských volbách i v jiných podobných výzkumech. Její průzkumy se lišily od reality až o 14% a největší rozdíl v prezidentských volbách byl 12,4 %.

Průměrný rozdíl proti realitě byl 4,52%. Něco takového by samozřejmě mohlo poslat ODS do propadliště dějin, což se podle PPM Factum nestane. Její věštba je sice povzbuzující, ale pravdpodobně stejně marná jako výměna předsedy strany za předsedkyni.

Tvrzený pokles preferencí totiž s velmi vysokou pravděpodobností neodpovídá realitě. Už v březnu letošního roku totiž dosahovaly preference ODS hodnoty 8,6% a stále klesaly. Hodnotě 8% by odpovídala křivka při nejjednodušší extrapolaci, bez aféry, zatýkání a trapných tanců uvnitř strany.  Takže pokud jsou tyto statistiky pravdivé, připadají v úvahu jen dvě varianty: Buď stoupenci ODS současné problémy úplně vytěsnili ze své mysli, nebo se stal zááázrak! Já ale na zázraky nevěřím.

Pokud bych si měl tipnout, skončila by podle mě v současnosti ODS pod prahem volitelnosti.

2 komentáře:

  1. Jestli to není spíš tak, že ODS by už v březnu volili pouze "core" voliči. A ti považují současnou aféru za komplot proti ODS.

    Chyba odhadu navíc nemusí být jen záporná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí může být samozřejmě pravda, ale nevím o ničem co by vedlo k náhlému povzbuzení zájmu voličů o ODS a samozřejmě pokles zájmu nemůže být trvale plynulý, musí tam být nějaké "dno" tvořené přinejmenším členy strany, jenže toho podle všeho ještě nedosáhli. Takže ano, je to možné, ale velmi nepravděpodobné.

      Vymazat