Počet zobrazení stránky

pondělí 17. června 2013

Zrušme veřejnoprávní televizi ČT

Ano ten titulek je samozřejmě vtip. Nemůžeme zrušit veřejnoprávní televizi, protože u nás veřejnoprávní televize neexistuje. Můžeme ale odmítnout platit z veřejného rozpočtu za něco, co nám nepřináší ty veřejné služby, za které je běžně platíme.

Tak například Česká televize má podle § 2 zákona č. 483/1991 Sb "poskytovat objektivní, ověřené, ve svém celku vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů". Ano, ale jak mám potom rozumět tomu, když v pořadu Rub a líc víry 3. 6. 2013 Iveta Toušlová pronese tyto věty:

O Češích se říká, že jsou nevěřící, jenže právě tohle tvrzení patří k největším mýtům naší doby přátelé. Při posledním čítání se totiž za ateisty prohlásila jen asi tisícovka z nás. Paradoxem ovšem je že k církvím a náboženstvím se přihlásily pouze asi dva miliony obyvatel naší země. Ve střední Evropě jsou na tom hůř už jen v bývalém Východním Německu a naopak nejlíp v Polsku. Tam hledají útěchu v Bohu více než tři čtvrtiny lidí. 

Už první souvětí označuje za mýtus něco, co je skutečnost měřená statistickými metodami. Tvrzení že se za ateisty prohlásila "asi jen tisícovka z nás" je sice formálně pravdivé ale silně zavádějící. Ateismus jako vyznání pravděpodobně uváděli jen lidé s vysokou averzí vůči nějaké konkrétní církvi, nebo lidé, kteří se obávali toho že označení "nevěřící" není dosti důrazné.

Běžní ateisté, kteří vědí, že ateismus je asi takové vyznání, jako je pleš barva vlasů, samozřejmě zaškrtli políčko "bez vyznání". Těchto přiznaných ateistů je celkem 3,61 milionu!

Za dané situace kdy vláda proti vůli občanů prosadila obrovský finační tunel směrem ke katolické církvi a velký počet ostatních církví přijal jidášský peníz za přitakání, rozhodně není "paradoxem...že k církvím a náboženstvím se přihlásily pouze asi dva miliony obyvatel naší země", ale budiž, redaktorka se tomu samozřejmě divit může.

Věta "Ve střední Evropě jsou na tom hůř už jen v bývalém Východním Německu a naopak nejlíp v Polsku." obsahuje argumentační klam, nazývaný kvalifikující jazyk. Opravdu přímo říká, že dobré je věřit a špatné nevěřit, protože jsme na tom "špatně"" a Polsko "dobře", což je ovšem v rozporu s posláním veřejnoprávního média. Jinými slovy jsme si mohli vyslechnout dokonalou ukázku propagandy.

Není to zdaleka poprvé a žel asi ani naposledy. Podobné výroky jsme mohli vidět a slyšet například v pořadu Cesty víry, kde už trochu elementárně vzdělaného člověka musela zarazit hned otázka v titulcích "Věříte v ateismus?" a ve stejném duchu se nesl i celý pořad. Pak tu máme informační výpadky ČT v době katolických svátků, celodenní vysílání příjezdu papeže nebo naprosto neslýchaný případ kdy za sebe nechala Česká televize sloužit katolickou mši. Alarmující je i to, že na tom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neshledala vůbec nic závadného.

Dalo by se pokračovat dlouho, a jednou až na to bude trochu více času mohu udělat soupis s množstvím ukázek katolické propagandy. Přesto si primárně nemyslím, že se Česká televize primárně touží přemístit do Vatikánu. Televize není pod přímým tlakem náboženským, ale politickým. Náboženská propaganda má za úkol zformovat lidi aby se příliš nebouřili proti vytunelování státního rozpočtu katolickými rekvizicemi.

Proč si to myslím? Protože církevní propaganda není jediná, která se v České televizi ukazuje. To že jsme se z televizního zpravodajství nedozvěděli o povstání proti bankám na Islandu mělo jasný důvod - islandskou krizi totiž způsobili tamější politici a lidé jim to dali dost názorně znát. Někdo by v tom mohl najít jakousi paralelu.

Myslíte si, že s reakcí na zadržení Pussy Riot přišli nejprve umělci a pak politici? Kdepak, tou dobou se už i v Praze demonstrovalo několik měsíců za jejich propuštění. Že jste neslyšeli o kanadských demonstracích proti zavádění školného? Ano, neslyšeli, protože naši politici právě v tu dobu navrhovali jeho zavedení. A víte jak dlouho se ve skutečnosti demonstruje v Turecku? Ne? Začalo to v době povodní - 28. května! Dozvěděli jste se snad z České televize proč demonstrují?

Takhle se v naší televizi neobjevovaly zprávy o těch nejdůležitějších světových událostech. Mizely celé země a občas i kontinenty - kam právě vane politický vítr, tam vlaje televizní plášť.
Česká televize prostě nevysílá o žádné události, ke které naši politici nezaujmou nějaký postoj a ten potom papouškuje. Sám považuji za velmi pravděpodobné, že jim to ani nikdo nemusí nařizovat, ale že tahle propaganda prostě vzniká jako projev předstrašenosti a řiťolezectví. Ostatně přesně tak vznikala v historii naprostá většina propagandy.

Ptám se:
K čemu je vlastně propagandistická stanice v době internetu dobrá?
K čemu je dobrá televize, která přináší zprávy zaujaté, hrubě zkreslené a s několikatýdenním nebo i několikaměsíčním zpožděním?
Odpověď se nabízí: K ovlivňování lidí, kteří s internetem neumějí. 
Pak ovšem nejde o veřejnoprávní médium a naším - občanským právem je požadovat zrušení takové stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat