Počet zobrazení stránky

čtvrtek 1. srpna 2013

Poznámka k Roslingovým grafům - výjimky

Při sledování videa, na kterém Hans Rosling ukazoval, jak se situace ve všech zemích na světě zlepšuje, mě napadlo několik věcí. První z nich byla: Co jsou zač ty tečky, které se pohybují na grafu dolů?

(Gapminder World Offline si můžete stáhnout zde)

Samozřejmě, Hans Rosling to říkal - Africké země postižené epidemií AIDS, jenže já moc dobře viděl, že tam nejsou jen bledě modré tečky (podle komentáře zelené) symbolizující Afriku. Pak mě samozřejmě zajímá proč. 
Obdobný graf si můžete prohlédnout například ZDE. A vyznívá jako celek opravdu optimisticky. Ukazuje že jako svět míříme k dlouhověkosti a míru. Jenže problémy i geniální řešení jsou svým způsobem vždy výjimečné.

Například kriminality se dopouští poměrně malý počet lidí, ale dokáží znepříjemnit život velkému počtu jiných. Proto je důležité zkoumat extrémy a to jak v negativním smyslu, abychom neopakovali jejich chyby, tak v pozitivním smyslu, abychom se poučili jak to dělají a jestli je jejich zkušenost přenosná. 
Lépe to ukáži na jiném grafu, který ukazuje počet živě narozených dětí, které se dožily pěti let a podílu HDP na osobu. Co je na něm tak zajímavé? Pořádně se na něj podívejte.


Vidíte? USA má nejvyšší poměr HDP na obyvatele, jenže úmrtnost dětí do pěti let je horší než na Kubě, která má ovšem výkon ekonomiky srovnatelný s Bangladéšem (africké státy kvůli zmíněné epidemii ignorujme) a Pákistán je na tom dokonce ekonomicky lépe než Kuba! Jenže obě křivky v grafu jsou logaritmické. Úmrtnost dětí na 1000 živě narozených tedy vzhůru strmě klesá ze stovek na rozdíl jednotlivců. Naproti tomu logaritmická  škála poměru HDP na osobu směrem doprava strmě stoupá od stovek dolarů po desítky tisíc dolarů.

Nejlépe si v poměru úmrtnosti dětí do pěti let vedou skandinávské státy, mezi nimiž vyniká Švédsko, ale jeho výkon v ekonomice (ač pro nás záviděníhodný) znamená, že na jednoho občana připadá až o pět indických poměrů HDP/osoba méně než na člověka v USA.

Úplně absurdní pak je pozice Kataru, který by se měl v parametrech přibližovat evropským zemím, protože jeho HDP je někde mezi Španělskem a Německem (v roce 2006 je dokonce předstihl). Podobně zajímavé jsou polarity Dominikánská republika - Bulharsko, Tádžikistán- Bhůtán. Proč je to tak důležité? Protože z nich je zřejmé, že nejde o nevýznamné odchylky. Se stejným HDP se zkrátka můžete mít někde mnohem lépe než jinde a oba takové stavy mohou nastat se stejnou pravděpodobností.

Z toho vyplývá, že jde o situaci s mnoha proměnnými, ale většinu proměnných na grafu nevidíme. Můžeme usuzovat, že pro zdraví dětí do pěti let je výhodnější bydlet v zemi spíše bohaté než chudé, ale zjevně to není úplně všechno.

Mimochodem i přes neustálé skuhrání na hrůznou komunistickou diktaturu se na Kubě pravděpodobně podařilo cosi nevídaného. V obou grafech se totiž i přes svůj ekonomický výkon drží velmi vysoko, v podstatě na úrovni vyspělých evropských států.

Jo a ta tečka co se opožďovala, to byl Afghanistán.

Žádné komentáře:

Okomentovat