Počet zobrazení stránky

pondělí 16. září 2013

Nejpodivnější modlitba - pro Martu




Tuhle modlitbu samozřejmě známe téměř všichni. Je to asi nejslavnější píseň Petra Rady složená pro seriál Píseň pro Rudolfa III. a zároveň ta nejpodivnější modlitba jakou znám. Víte, existuje dostatek výzkumů, které dokazují že modlitby prostě nefungují a navíc bývají často dost amorální. Tahle je hodně jiná. Co je to ale vlastně modlitba a čím se od nich tahle liší?

Ve slovanských jazycích je slovo modlit se odvozeno z praslovanského *mold- snažně prosit a opravdu ve většině modliteb lidé bohy o něco prosí, nebo s nimi nějak smlouvají. Samozřejmě existují i modernější a sofistikovanější výklady o tom, že jde především o komunikaci mezi člověkem a  bohem. Pokud tomu tak je, mají bohové zvláštní privilegium, protože komunikace s jinými nadpřirozenými bytostmi se jako modlitba neoznačuje. Spiritistický kroužek se tedy při dotazování duchů nemodlí.

Přesto se vlastně k různým strašidlům a světcům modlit lze, ale modlitba k tomu vyžaduje jakési zbožštění.

Nic takového ale v Modlitbě pro Martu nenajdete. Není v ní žádný bůh z jakéhokoli panteonu, k ničemu nadpřirozenému se vůbec neobrací, přesto naprosto jasně říká ke komu se modlí.

Žádné komentáře:

Okomentovat