Počet zobrazení stránky

pondělí 7. října 2013

Hydronaut na Startovači - bude párty?

Jsem maliličko naštvaný. Nemám k tomu nějaký vážný důvod, jen ten že se kamarádi rozhodli rozjet crowdfundingovou kampaň na dobrý projekt, ale udělali v ní několik kopanců, kvůli kterým se obávám, aby se z nich nestala další partička, která mi bude vyprávět o tom, jak crowdfunding nefunguje.

Přitom právě projekt Hydronaut je pro tohle velmi vhodný a troufám si tvrdit, že jen těžko se najde něco z vědeckého oboru (zde jde spíše o jakýsi servis pro vědce), co by bylo pro takovou kampaň tak dobře uchopitelné jako právě taková ponorná základna. Navíc je to něco, co by nás v Evropě opravdu zviditelnilo - obecně prospěšné to tedy je!




Jo, jenže... Jenže rozjeli kampaň, o které v podstatě neřekli těm nejdůležitějším lidem, kteří by se za ně mohli postavit. Jinými slovy udělali kampaň obecnou namísto adresné, což je ale chyba na které "vyhořely" mnohé dřívější projekty i crowdfundingové servery.

Jedním z prvních kroků před spuštěním crowdfundingové kampaně má být vybudování podpůrné komunity. Z její velikosti se odhaduje její potenciál. Hydronaut sice jakousi skupinu sympatizantů má, jenže její velikost je několik set lidí a cílem je vybrání 300 000kč. Pro tisícovou nebo dvoutisícovou  FB skupinu by to nemusel být problém, pro několik set to ale problém je.

Jako druhou vážnou chybu vidím špatně naplánovaný start. Lidé se o kampani dozvěděli na konce měsíce, jenže tou dobou jim většinou peníze spíše docházejí. Být to kolem 15. dostali by se blíž k době výplat a šance na získání podpory by byla větší. Takhle to většina potenciálních dárců odložila na "později", čímž hrozí, že na své předsevzetí zapomenou. Navíc čas kampaně běží skoro naprázdno.

Má takhle nastartovaný crowdfundingový projekt ještě šanci?

Ano, šanci má a zaslouží si jí. 

I když jste ochotni (jako já) něco do projektu přihodit, ale neoplýváte penězi, asi vás stejně nenadchnou první tři "odměny", které jsou v podstatě virtuální. Proto je podle mě nejlepší možností zvolit příspěvek 599 Kč na After party.

Konec konců nešlo by těch párty uspořádat víc, třeba i pravidelně?  Pařením k mořským hlubinám i výšinám vesmíru! "Hydronaut párty" to přece zní dobře ne?



PS: Tento článek jsem dal nejprve přečíst posádce Hydronauta. Vypadá to, že chystají změny a to jak v sebeprezentaci, tak v nabídce děkovných odměn pro dárce. Snad se opravdu Hydronautovi blýská na lepší časy.

Jo a ten emblém Hydronauta na tričku v noci svítí!

Žádné komentáře:

Okomentovat