Počet zobrazení stránky

sobota 1. února 2014

Open source velomobil - otevřená výzva RepRap komunitě

Obracím se na vás, aniž bych vám mohl cokoli nabídnout, naopak po vás něco žádám. Možná se v této době rozhlížíte kolem sebe a hledáte nějaké téma, které byste zpracovali v 3D modelovacím software a vytiskli. Pokud vás už přestávají bavit háčky na ručníky, příšerky z her a animovaných filmů, možná byste mohli zkusit něco skutečně použitelného.

O co jde?

Velomobily jsou poměrně atraktivními dopravními prostředky a to jak z hlediska rychlosti, tak z hlediska komfortu. Nepřekonatelnou hranicí jejich použitelnosti je ale jejich cena, která předčí leckterý automobil. To by mohl změnit 3D tisk.

Jak?

Nejde o to vytisknout velomobil jako celek, ale o postup, který se velmi podobá tomu, jak jste sestavili svůj RepRap. Podle mé představy by mělo jít o hybridní konstrukci, kde by rám tvořily trubky spojené komponenty vytištěnými na 3D tiskárně a přelaminované uhlíkovým laminátem. Tento postup jsem nevymyslel, vzal jsem jej ze stránek www.3dprinter.net a bicycledesign.net . Zdá se, že je použitelný.





Výchozí model

Vzhledem k tomu, že na internetu není příliš mnoho volně dostupných náčrtků kostry velomobilu, navrhuji vzít jako základní inspiraci jeden z těch nejstarších - Fantom.



Tak co, myslíte, že to stojí za úvahu?

 http://users.telenet.be/fietser/fotos/VM4SD-FVDWsm.pdf

http://www.oit.edu/faculty/hugh.currin/velo/Velo-Final_09-10.pdf 

http://designspark.com/eng/page/mechanical


Žádné komentáře:

Okomentovat