Počet zobrazení stránky

pondělí 8. května 2017

Základ kultury

Musím říct, že mě stále fascinuje ta představa křesťanů, že je Bible základem veškeré kultury a že je dokonale nadčasová.
Sorry, ale zkuste si to představit:

Mezihvězdná kolonizační loď přiletí do soustavy nějaké cizí hvězdy a najde kolonizovatelnou planetu. Sejde se rada těch nejmoudřejších z celé posádky, začne se radit na čem založí novou kulturu a jeden z nich povídá: 

„Mám tady takovou sbírku pohádek zhruba z doby bronzové a je v tom také takový jednoduchý zákoník tehdejších primitivních pastevců koz“
„No a co my s tím?“
„No je to ideální základ kultury.“
„Je v tom snad něco o terraformaci?“
„Ne.“
„Je v tom něco o metalurgii?“
„Ne.“
„Je v tom něco o psychologii,“
„Ne.“
„Je v tom něco o produkci potravin, o ekosystémech, sociologii, matematice, astronavigaci, astromechanice, výrobě skafandrů, přežití v extrémních podmínkách, chemii...“
„Ne.“
„Je v tom něco alespoň třeba o umění?“
„Ne.“
„Je v tom něco, co by mohlo být vůbec k něčemu užitečné?“
„No taková pasáž o tom, jak si člověk má vyhrabat důlek za táborem, když jde na velkou...“
„Máme recyklační toalety.“
„No, ale je to děsnej krvák, je tam hrozně nerudnej Bůh a furt se tam všichni navzájem vraždí..“
„Hm.“
„No a taky je tam mluvící had s nohama, jednorožci, draci a démoni.“
„Super, přesně něco takového jsme hledali! Na tom postavíme novou civilizaci!“

Facepalm! Ne, opravdu byste nenašli lepší knížku jako základ kultury?


2 komentáře:

  1. Víš, Petře, tvrdit o jakékoli knize, že je "základem kultury", je samozřejmě blbost, protože (naštěstí) žádná kultura není založená pouze na jedné knize.
    Další věcí ale je, že kniha, obsahující pouze vědecká fakta, zastará daleko rychleji než třeba pohádka o Zlatovlásce či Červené Karkulce. Mýty a pohádky mají lidem stále co říct, proto taky, jak ukazují výzkumy, jsou pohádky starší, než jsme si donedávna mysleli.
    Úkolem mýtů a pohádek ovšem není říkat lidem něco o okolním světě, přinášet poznatky z astronomie, biologie, geologie, techniky, medicíny ani jakékoli jiné vědy. Úkolem mýtů a pohádek je lidem říkat něco o lidské povaze, o základních lidských vlastnostech, o lidských obavách i touhách, o tom, jak lidé vnímají okolní svět i druhé lidi, a toto vše se - bez ohledu na rozvoj vědy, techniky i umění - příliš nemění. Na základní úrovni se od cromagnonských lovců mamutů ani od těch "pastevců doby bronzové" zas až tak moc nelišíme - daleko méně, než by nám bylo milé, dokonce asi i daleko méně než by bylo pro lidstvo jako celek dobré.
    Proto pohádky a mýty budou mít stále své místo - pouze budou časem poněkud jinak interpretovány, případně budou ve starých mýtech a pohádkách akcentována jiná místa než dříve. A pokud staré pohádky a mýty úplně zavrhneme, zcela zákonitě vzniknou jiné. To, že dvacáté století odstartovalo oblibu space oper a epických fantasy, není žádná náhoda - staré mýty prostě lidem už připadaly příliš staré s tím pádem asi i směšné, proto si stvořili neomýty.
    Mýty a neomýty nejspíš budeme potřebovat i jako kolonizátoři těch cizích planet. Jestli ve 23. století bude u lidí neoblíbenějším mýtem či mýtem považovaným za "pro ně nejdůležitější" zrovna Bible nebo Ílias a Odyssea nebo Epos o Gilgamešovi nebo "trilogie" Silmarillion-Hobit-Pán prstenů nebo Star Wars nebo něco úplně jiného, co třeba ještě ani nebylo napsáno, to je samozřejmě otázka, ale že nějaký (neo)mýtus bude považovaný za pro lidi nesmírně důležitý, na to můžeš vsadit hlavu, jako že máš jen jednu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jako 14-letý jsem zkusil přečíst si bibli, protože mi docela zajímalo, proč kvůli tomu ten bolševik tak prská. Bylo to vskutku velice nezáživné čtení a myslím, že ačkoliv jsem docela disciplinovaný a vytrvalý, tak jsem to až úplně do konce nedočetl a došel jsem k závěru, že bolševik musí být debil, ztrácí-li čas s bojem proti něčemu tak nudnému a nezáživnému. To už mi ty staré řecké báje, Ílias, Odyssea, Tolkienovy knihy, Nadace od Asimova a kdeco dalšího, jinak třeba i úplně k ničemu, připadlo jako mnohem zajímavější, záživnější, lákavější a dokonce i poučnější. Zkrátka cokoliv, jen už ne bibli. I obchodní či občanský zákoníky, které jsou jinak úplně k nepřečtení, jsou zajímavější.

      Vymazat